Pälsvård 

Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern är en strävhårig hund som ska trimmas (ryckas). En del lär sig att trimma sin hund själv men många lämnar in sin hund på trim med jämna mellanrum.

Där emellan gäller det att sköta pälsen ordentligt så att det är möjligt för trimmaren att göra ett bra jobb och för att hunden ska må bra. Pälsen ska borstas igenom flera gånger i veckan, särskilt ben- och maghår och skägg. Gör man det håller man pälsen tovfri och då tar det bara en kort stund varje gång. Dessutom besparar man både sig själv och sin hund jobbiga tovor som ska utredas.

Ullkamning är ett viktigt moment i dvärgschnauzerns pälsvård. Det görs med en speciell ullkam och med den kammar man bort den täta underullen så att bra täckhår kan växa fram. För att lära sig hur man kan sköta pälsen på bästa sätt kan man vända sig till sin uppfödare, det finns också en broschyr där man får bra tips, se nedan. Vill man lära sig trimma finns det med jämna mellanrum trimkurser som jag erbjuder.

Trimning bör genomföras på smutsig päls för att det ska vara lättare att trimma både för hunden och mig. Först kammar jag igenom pälsen för att separera hårstråna, sedan använder jag bara fingrarna och trimmar bort det översta lagret päls. 

Man bör hålla en trimpäls i s.k. rullning, d.v.s. att man trimmar den var 8–12:e vecka, då håller man pälsen tät och fin hela tiden och den håller sin funktion med att stöta bort smuts och väta. Om man inte trimmar regelbundet så kommer inte pälsen hålla sin funktion och då har inte hunden något fint lager under utan har då endast underull, då kan hunden se lite naken ut när den är nytrimmad.

Badning rekommanderer jag att göra efter trimningen men vänta gärna någon dag innan och tänk då på att använda ett milt schampo. Benhår, mage och skägg går bra att bada när som och även dagen innan du lämnar in din hund för trimning.

Jag rekommenderar Parma deep cleaning eller everyday schampo som också finns att köpa hos mig i butiken. Även olika pälsvårdsverktyg hittar du också i butiken hos mig!


© Copyright Kennel Broddways